Ana Sayfa Ekonomi Financial Times: Trump’ın Gümrük Vergileri Otomobil Sektörünü Nasıl Dönüştürecek? Kaybedenler kimler olacak?

Financial Times: Trump’ın Gümrük Vergileri Otomobil Sektörünü Nasıl Dönüştürecek? Kaybedenler kimler olacak?

Trump bu hafta Meksika ve Kanada’dan yapılacak ithalata yüzde 25 oranında gümrük vergisi uygulayacağını ifade etti. Yöneticiler ve analistler, elektrikli araçlara olan talebin zayıflamasıyla halihazırda sıkıntıda olan otomotiv endüstrisinde potansiyel zararları değerlendirmeye çalışmaktadır. Barclays analisti Dan Levy, yüzde 25 oranında bir gümrük vergisinin herhangi bir araç veya içerik için uygulanmasının yıkıcı olabileceğini belirtmiştir.

ABD’nin en büyük üç otomobil üreticisi olan GM, Ford ve Chrysler’in sahibi Stellantis, Donald Trump’ın Meksika ve Kanada’dan ithalata yönelik gümrük vergisi uygulama taahhüdünden en çok etkilenecek otomobil üreticileri arasında yer alacak.

Bu durum, küresel otomotiv endüstrisinin son 40 yılda geliştirdiği karmaşık, küresel tedarik zincirlerinden kaynaklanmaktadır.

Meksika ve Kanada, ABD’de araç satan otomobil üreticileri için önemli üretim merkezleridir. Bu nedenle, dünyanın büyük üreticilerinin çoğu, gümrük vergilerinin etkisine karşı savunmasızdır. Bernstein analisti Daniel Roeska’ya göre, Stellantis’in ABD’de sattığı araçların yaklaşık yüzde 40’ı Meksika veya Kanada’dan ithal edilmektedir. GM ve Ford’un toplamları sırasıyla yüzde 30 ve yüzde 25’tir. Şirketler, gümrük vergilerinin etkisini hafifletmek için adımlar atmadıkça, Barclays, Detroit merkezli üç otomobil üreticisinin kârlarının bu vergilerle silinebileceğini tahmin etmektedir.

Avrupalı otomobil üreticileri arasında, Volkswagen en çok etkilenenler arasında yer almaktadır. ABD satışlarının yüzde 45’i Meksika ve Kanada’da üretilen araçlardan gelmektedir. Ancak, Amerikan pazarı grubun toplam gelirinin küçük bir kısmını oluşturmaktadır. Japonya’nın Nissan ve Honda’sı da ABD’ye ihraç edilmek üzere Meksika’da önemli sayıda araç üretmektedir.

Meksika ve Kanada’dan Gelen Otomobil Parçalarına Yönelik Vergiler

Araçların ABD’ye ihraç edilmesine yönelik gümrük vergileri endüstri için acı verici olsa da, analistler, Trump yönetiminin Meksika ve Kanada’dan gönderilen bireysel otomobil parçalarına da gümrük vergisi uygulaması durumunda daha büyük bir tehlike olacağını belirtmektedir.

BNP Paribas analisti James Picariello, Meksika’da üretilen parçalara yönelik gümrük vergilerinin yıkıcı olacağını ifade etmektedir. ABD’de monte edilen araçlar, Kanada ve Meksika’dan gelen parçalara büyük ölçüde bağımlıdır.

Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi’nden alınan verilere göre, ABD’de monte edilen 141 modelden sadece 68’inin motor ve şanzımanları ülkede üretilmiştir. Regülatörden alınan veriler ayrıca, modellerin 42’sinde Meksika’dan gelen parçaların araçlardaki bileşenlerin toplam değerinin yüzde 15’inden fazlasını oluşturduğunu göstermektedir.

Meksika’dan yapılan gümrük beyanları, ülkenin ABD pazarına sağladığı parça yelpazesini göstermektedir. Veri şirketi Export Genius tarafından derlenen beyanlar, ABD’li üreticilerin direksiyon sistemleri, EV şarj portlarına giden parçalar ve kol dayama yerleri gibi parçaları satın aldığını ortaya koymaktadır. OECD tarafından derlenen ayrı bir katma değer verisi seti, Meksika ve Kanada’dan gelen parçaların 2020’de ABD’de monte edilen araçların değerinin yaklaşık yüzde 10’unu oluşturduğunu, Çin’den gelen bileşenlerin ise yüzde 5,4’ünü oluşturduğunu göstermektedir.

Otomotiv yöneticileri, Trump’ın planlarının endüstriyi diğer şekillerde de tedarik zincirlerini yeniden düşünmeye zorlayabileceğini belirtmektedir. Büyük bir Japon otomobil üreticisinin yöneticisi, başkan seçilen Trump’ın, otomobil üreticilerini Çin’de üretilen yazılım ve diğer teknolojileri kullanmayı bırakmaya zorlamak için Meksika ve Kanada’ya yönelik gümrük vergisi tehdidini kullanabileceğini ifade etmektedir. Başkan Joe Biden’ın yönetimi, bu yıl Çin’den ithal edilen ürünlere yönelik gümrük vergilerini artırmıştır. Çin yazılımına yönelik bir yasak, Batılı ve diğer Asyalı otomobil üreticilerini teknolojiler için yeni tedarikçiler bulmaya zorlayacaktır.

Otomobil üreticileri, ABD üretimini artırarak, mali darbeyi maliyetleri düşürerek veya fiyatları artırarak hafifletebilir. “Detroit Üçlüsü”, üretimi Meksika ve Kanada’dan ABD’ye kaydırmak için yeterli yedek kapasiteye sahiptir. Ancak, bu, Avrupalı rakipler için daha maliyetli ve zaman alıcı bir egzersiz olacaktır.

Volkswagen, bazı üretimlerini Güney Carolina’daki yeni EV fabrikasına kaydırabilir. Ancak, BMW ve Mercedes-Benz’in ABD’deki fabrikalarında fazla kapasite bulunmamaktadır.

Avrupa merkezli bir otomobil üreticisinin yöneticisi, otomobil şirketlerinin maliyetleri nasıl düşüreceklerini bildiklerini ve kenardan geri dönme konusunda inanılmaz bir yetenekleri olduğunu belirtmektedir.