Ana Sayfa Ekonomi Goldman  Sachs:  Trump belirsizliğine rağmen dünyayı iyimser bir 2025 bekliyor

Goldman  Sachs:  Trump belirsizliğine rağmen dünyayı iyimser bir 2025 bekliyor

Goldman Sachs ekonomistlerine göre, Ticaret Savaşı belirsizliğe rağmen küresel ekonomi 2025’te sağlam bir şekilde büyüyecek

Goldman Sachs Araştırma Ekibi, 2025’te küresel ekonomik büyümenin sağlam olacağı bir yıl daha öngörüyor. Ekonomistler, ABD’de büyümenin beklentileri aşacağını, Euro bölgesinin ise Trump yönetiminden beklenen yeni gümrük  tarifeleri nedeniyle yine geriden koşacağını öngörüyor. Dünya çapında GSYİH’nın gelecek yıl %2,7 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor. Bu, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin konsensüs tahminlerinin biraz üzerinde ve 2024’teki tahmini büyümeyle aynı seviyede. ABD GSYİH’sının, konsensustan oldukça yukarda, %2,5 artması bekleniyor. Euro bölgesi ekonomisinin %1,2’lik beklentiye kıyasla %0,8 oranında büyümesi bekleniyor.

Dünyanın en büyük ekonomisinin üst üste üçüncü yılda diğer gelişmiş pazar ülkelerinden daha hızlı büyümesi bekleniyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın yeniden seçilmesinin, Çin’e ve ithal otomobillere yönelik gümrük vergilerinin artırılması, çok daha düşük göç, bazı yeni vergi kesintileri ve işdünyasına engel teşkil eden düzenlemelerin gevşetilmesiyle sonuçlanacağı tahmin ediliyor. Baş Ekonomist Hatzius, “En büyük risk, büyük olasılıkla büyümeyi sert bir şekilde etkileyecek tüm ithal mallara salınacak ek vergiler olacak” diye yazıyor.

Ek gümrük  vergileri ABD enflasyonunu artıracak mı?

ABD çekirdek PCE enflasyonu 2025 sonuna kadar %2,4’e yavaşlayacak; bu, Goldman Sachs Research’ün önceki %2,0 tahmininin üzerinde ancak yine de makul bir seviye. ABD’nin %10’luk bir genel ithal tarifesi uygulaması halinde tahmin yaklaşık %3’e yükselecektir. Euro Bölgesi’nde çekirdek enflasyonun 2025 sonuna kadar %2’ye yavaşlamasını bekleniyor. Japonya’da deflasyon riski azaldı.

Hatzius, “Küresel büyümeye ilişkin iyimserliğin temel nedeni, son iki yıldaki dramatik enflasyon düşüşüdür” diye yazıyor. “Bu hanehalkı  harcamalarını destekliyor çünkü fiyat enflasyonu ücret enflasyonundan çok daha hızlı düştü.” “Daha da önemlisi, enflasyondaki düşüş aynı zamanda merkez bankalarının para politikasını normalleştirmesine ve dolayısıyla finansal koşulların gevşemesine olanak tanıyarak dolaylı olarak talebi de destekliyor” diye ekliyor.

Goldman Sachs Ekini, Fed’in politika faizini %3,25-3,5’e (şu anda %4,5’ten %4,75’e) düşürmesini, ilk çeyrekte ardışık indirimler yapmasını ve ardından yavaşlamasını bekliyor. Avrupa Merkez Bankası’nın ise politika faizini yüzde 1,75’e indirmesi bekleniyor. Ekonomistler gelişmekte olan ülkelerde politika fazinini gerilemesi için de bol miktarda alan olduğunu düşünüyor. Buna karşılık Japonya Merkez Bankası’nın politika faizini 2025 yılı sonuna kadar %0,75’e çıkarması bekleniyor.

Trump’ın ticaret politikası ABD ekonomisini nasıl etkileyecek?

Goldman Sachs’ın temel senaryosuna göre, potansiyel yeni ticaret politikalarının ABD GSYİH’si üzerindeki etkilerinin küçük olması ve büyük ölçüde diğer faktörlerle dengelenmesi bekleniyor. Potansiyel tarifeler, daha yüksek tüketici fiyatları yoluyla harcanabilir gelirde ılımlı bir daralmaya neden olacak. Ticari gerilimlerin daha ne kadar artabileceğine dair belirsizlik muhtemelen özel sektör sabit sermaye yatırımları üzerinde baskı oluşturacak.

Hatzius, “Ticaret savaşının daha da kızışmayacağını varsayarsak, vergi kesintileri ve daha dostane bir regulasyon ortamı  işletmelerin  2026’ya  kadar daha fazla yatırım ve istihdam yaratmasına yol açar” diye yazıyor.

Goldman Sachs’ın temel senaryosuna göre, ticaret politikaları 2025’te ABD GSYİH’nı  yüzde 0,2 puan kadar daraltacak. Beklenenden daha yüksek genel tarifeler uygulanırsa, bu oran 2026’da yüzde 1’e kadar yükselebilir.  Ancak gümrük vergilerinin  tamamen vergi kesintilerine dönüştürülmesi durumunda  olumsuz şok daha düşük olacak.

ABD ticaret politikaları diğer ekonomileri nasıl etkileyebilir?

ABD ticaret politikasından kaynaklanan olumsuz rüzgarın ABD dışında daha büyük olması bekleniyor. Euro bölgesinde, ticaret politikası belirsizliğinin 2018-19’da yaşanan ticaret gerginlik seviyelerine ulaşması, ABD’de GSYİH’dan yüzde 0,3, Euro bölgesinde ise yüzde 0,9 kırpacak.

Ekonomistler, ABD seçim sonuçlarının ardından 2025 Euro bölgesi için büyüme tahminlerini yüzde 0,5 puan düşürdüler. Trump’ın seçim vaatlerini harfiyen uygulaması   durumunda muhtemelen daha da düşürecekler.

Goldman Sachs, potansiyel ABD ticaret politikasının Çin üzerindeki etkisinin daha da vurucu olmasını bekliyor. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi, ABD’ye yapılan tüm ihracatlarda yüzde 60’a varan ve ortalama yüzde 20 puanlık tarife artışlarıyla karşı karşıya kalabilir. Bunun, 2025 yılında Çin’deki büyümeden neredeyse yüzde 0,7 puan düşeceği tahmin ediliyor. Ekonomistler, bu senaryoda Biejing’in ek teşvikler uygulayacağı ve ihracat kaybının bir kısmının yuan’ın değer kaybıyla dengelendiğini varsayarak, 2025 büyüme tahminlerini mütevazı bir şekilde, net yüzde 0,2 puan azaltarak %4,5’e düşürdüler.

Benzer şekilde, diğer ülkelerin de ABD ticaret politikasından etkilenmesi muhtemel. Goldman Sachs, ihracata dayalı  büyüyen ekonomilerde  GSYH’de daha büyük düşüşler beklerken, tedarik zincirlerinin Çin’i terketmesi durumunda bazı gelişmekte olan  ülkelerin ihracat payı kazanarak daha güçlü  büyüme elde edebileceğini öngörüyor.

Ancak genel olarak küresel ekonomik büyümenin, ABD gümrük vergileri şokuna rağmen sağlam olması bekleniyor. Ekonomistler, ABD ticaret politikasındaki değişikliklerin küresel GSYİH’den %0,4 oranında düşüş yaratacağını, diğer  ülkelerde artan politika desteğinin ise bu etkiyi hafifleteceğini tahmin ediyor. Ancak 2025 tahminlerinin çoğu, yeni ticaret gerginliğinin boyutuna bağlı. ABD’nin tüm ithalata %10’luk bir vergi uygulaması halinde dünya ekonomisine darbe iki ila üç kat daha büyük olabilir.

Kaynak:  The global economy is forecast to grow solidly in 2025 despite trade uncertainty