Ana Sayfa Ekonomi Citi:  Trump Gelişen Ekonomileri çok zorlayacak

Citi:  Trump Gelişen Ekonomileri çok zorlayacak

Tüm dünyada konuşulan tek konu, Trump döneminde izlenecek politikalar. Trump’ın kabinesine ehliyetten yoksun, sadece ona ve görüşlerine sadakatiyle göze çarpan isimlerle doldurması, kampanya vaatlerini hızla yerine getireceğine dair inancı destekliyor. Fon yöneticileri Trump döneminden yarar ve zarar görecek ülke ve mali varlık gruplarını araştırırken, Citigroup analistleri,  gelişmekte olan piyasa hisse senetlerinin düşük performans göstereceğini öngörüyor.

Çin’in son dönemdeki politika girişimlerine rağmen, ülkede konut krizi tüm şiddetiyle sürüyor ve dev ekonominin ithalat vasıtasıyla gelişen ülkelere vereceği desteği azaltıyor. Bir çok uzmana göre, Trump döneminde dünya ekonomisinde fazla bir sarsıntı beklenmese de, kazananlar ve kaybedenler yer değiştirecek.

Yatırım bankası Perşembe günü yayınladığı bir notta, Trump’ın ticaret politikalarının küresel büyüme üzerinde olumsuz etki yaratmasını beklediğini, bunun paralelinde ABD dolarının güçlenmesinin gelişmekte olan piyasa varlıkları üzerinde daha fazla baskı yaratabileceğini söyledi.

Citi, Suudi Arabistan ve Hindistan’ın ticari risklere daha az maruz kalmasını bekliyor ve en büyük petrol ihracatçısını “sat”tan “endeks üzeri getiri”ye yükseltti. Ancak Hindistan’ın notunu “endeks üzeri getiri”den “nötr”e indirdi; bunun nedeni, kazanç büyümesinin yavaşlaması ve Çin’in son politika destek önlemlerinin ardından Hint piyasalarından kaçan yabancı yatırımcıların baskılarıydı. Citigroup, Hindistan’ın Nifty 50 endeksinin Eylül 2025’e kadar 25.000 seviyelerine ulaşacağını tahmin ediyor; bu, son kapanışına göre yaklaşık %6 artış anlamına geliyor.

Güney Afrika’nın notunu “nötr”den “al”a yükselterek cazip kar büyümesine ve Çin’in teşvik tedbirlerinden kaynaklanabilecek olası olumlu rüzgarlara işaret etti. Şirket, ülkedeki kurumsal kâr büyümesinin zayıflamasını gerekçe göstererek Güney Kore’nin notunu “zayıf”a düşürdü.

Aracı kurum ayrıca artan ticaret politikası belirsizliğinin Kore ekonomisi üzerinde baskı oluşturabileceği ve ABD’ye ihracatına zarar verebileceği konusunda da uyardı. Ancak Kore’nin KOSPI endeksinin 2025 ortasına kadar 2.800 puana ulaşabileceğine inanıyor; bu, mevcut seviyelere göre %16’lık bir artış. Citigroup, yarı iletken üreten şirketlerin kazançlarındaki toparlanmanın ivme kazanmasını ve merkez bankasının faiz indirimlerinin endeksi 2025’in ikinci yarısında daha da desteklemesini bekliyor.

Genel olarak Citigroup, gelişmekte olan piyasa hisse senetleri konusunda “nötr” bir derecelendirmeye sahip ve MSCI EM hisse senedi endeksinin 2025 ortası itibarıyla mevcut seviyelerden yaklaşık %10 artışla 1.210 puan seviyelerine ulaşacağını öngörüyor.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı’nda yayınlanan yeni bir rapor, Çin dışındaki gelişmekte olan piyasa ve gelişmekte olan ülkelerin (EMDC), 2030 yılına kadar küresel ısınmayla mücadele için yılda 2,3-2,5 trilyon dolar yatırıma ihtiyaç duyduğunu tahmin ediyor.  Aşırı borçlu olan ve pandemiden bu yana sağlık harcamaları da artan bu grup ülkelerin küresel ısınmayla uğraşmaya ayıracağı bütçe kalmayacak.

Son verilere göre, yatırımcıların Trump’ın zaferini ve gümrük vergilerinin yükünü dünyanın geri kalanına fiyatlandırmaya başlamasıyla, Çin haricinde gelişen piyasa ETF’leri (Borsa fonları) Ekim ayında çıkış yaşadı.  Daha güçlü bir dolar ve yükselen ABD tahvil getirileri  gelişmekte olan ülkeler için kötü haber olarak değerlendiriliyor.

Çeşitli basın kaynakları, FÖŞ