Hürriyet finans yazarı Zeynel Balcı Borsa’da haftanın son 3 gününe yayılan yükselişi Trump’ın kazanmasına bağladı. Tüm dünyada Trump’ın seçimi kazanmasından yarar görecek mali varlıklar mercek altında. Bunları seçip yatırım yapmaya “Trump trade” deniyor. Bir kaç istisna dışında Gelişmekte Olan Piyasaların Trump’ın başkanlığı döneminde ayı pazarına girmesi bekleniyor.
Örneğin, Bank of America, gelişen piyasaların para birimlerindeki düşüşe dikkat çektiği raporunda, düşüş sürecinin henüz ilk aşamalarında olunduğunu söyledi. Kurum, Trump’ın uygulamaya koyacağı ek gümrük vergilerinin, gelişen piyasa para birimlerindeki kayıpların sürmesine neden olacağını belirtti.
Donald Trump’ın ABD’deki seçim zaferinin dünya genelinde oynaklığa yol açmasıyla gelişmekte olan piyasa para birimi endeksi negatif bir hafta yaşadı.
Bank of America stratejistleri bunun satış baskısının sadece başlangıcı olduğunu söylüyor.
Türkiye’de Trump trade kalıcı olur mu?
Zeynel Balcı’nın Pazar makalesi şöyle başlıyor: Uzun süredir satış baskısı altında olan BIST 100 endeksi, Trump’ın yeniden başkan seçilmesiyle birlikte hareketlendi. Trump’ın temkinli yaklaşılması gereken ‘barış getireceğim’ açıklamalarının gerçekleşmesi durumunda, Türkiye ekonomisi ve piyasaları olumlu etkilenecektir. Borsanın bu beklentiyi fiyatlamaya başladığını söylemek yerinde olacak. Ancak endekste bu yükselişin sürmesi için 9 bin 300 puan seviyesinin üzerinde kalınması gerekiyor.
Artan işlem hacmi çıkışa katılımın olduğunu göstermesi açısından önemli ve olumlu. Yeni başkan Trump’ın ‘barış getireceğim’ açıklamasına atıfla bu durumun Ortadoğu ve Rusya-Ukrayna’ya etkisinin olabileceği konusundaki beklentiler bu aşamada oldukça iyimser bir varsayım. Trump’ın diğer seçim vaatleri gibi buna da biraz temkinli yaklaşmakta yarar var. Fakat bölgeye barış gelirse bu gelişmeden Türkiye ekonomisi ve piyasaları doğal olarak olumlu etkilenecektir. Dileriz gerçekleşir. Borsanın bu beklentiyi fiyatlamaya başladığını söylemek yerinde olacak. Kısa dönem için beklenti ihtiyacı karşılanmış görülüyor. Orta ve uzun vadede gerçekleşmelerin nasıl cereyan edeceği 20 Ocak’ta Trump göreve başlayınca netleşecek bir durum.
Hisse senetlerinin en önemli alternatiflerinden biri de faizdir. Borsanın güç kazanması için faizin düşmesi gerekecek. O da enflasyona bağlı. Geçen hafta açıklanan enflasyonda ise pek düşüş görülmüyor. Ekim ayında TÜFE, aylık yüzde 2.88, yıllık yüzde 48.58 olarak gerçekleşti. TCMB’nin faiz indirim beklentileri ağırlıklı olarak 2025 yılını işaret ediyor. Cuma günü TCMB Başkanı Fatih Karahan yaptığı enflasyon raporu sunumunda, 2024 yılı enflasyon tahminini yüzde 44’e çekti. Daha önceki rakam yüzde 38 idi. Enflasyon için biraz daha sabır gerekecek. Gıdada mevsimsellik etkisinin geçmesi, döviz kurlarında hafif de olsa yükselişin devam ediyor olması, kira artışları, hizmet sektöründe canlılığını koruması ve beklentilerin henüz kırılamamış olması enflasyon ile mücadelede önemli zorluklar.
Sene başında emekli, memur ve asgari ücret zamları olacak. Mutlaka gerekli. Ancak bunlar maliyet ve talep artışı demek. Son bir yılı aşkın uygulanan ekonomik programın da en önemli kriterlerinden biri yine enflasyon. Bu mücadele kazanılmadan programın hedefine ulaştığını söylemek zor. Bunun yanında TCMB rezerv artışları, TL’ye dönüşün hız kazanması, Türkiye’nin risk primindeki (CDS) belirgin düşüş, Türkiye’nin kredi notlarındaki artış ise programın başarıları. Ancak ekonomide ve piyasalarda yüksek faiz baskısından kurtulmak için enflasyonda düşüş şart. Trump’ın seçilmesiyle gündem farklılaşmasına bağlı olarak Borsa İstanbul’da toparlanma çabaları sürebilir.
TCMB’nin perşembe günleri açıkladığı veriler piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. 01 Kasım ile biten haftada TCMB brüt rezervleri 221 milyon dolarlık artışla 159.6 milyar dolara yükseldi. Kırılımına bakıldığında 66.6 milyar doları altın, 93 milyar doları ise döviz olarak görülüyor. Swap hariç net rezerv ise 45 milyar doları geçti. Faizin bulunduğu seviye ile değerlendirildiğinde döviz kurlarının seyri için bu görünüm önemli bir referans. Bu açıdan olağandışı bir gelişme olmadıktan sonra kurlarda çok fazla prim beklemek iyimserlik olacak. Tasarruf sahiplerinin zaten bir süredir döviz mevduatına ilgisi zayıflıyor. Bunu hem 1.3 trilyon TL’ye gerileyen kur korumalı mevduattan hem de bankalar yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatından gözlemlemek mümkün. Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı ocak ayında 175 milyar dolar iken 1 Kasım haftasında 167 milyar dolara gerilemiş durumda. Aynı dönem TL mevduat 8.6 trilyon TL’den 11.4 trilyon TL’ye yükseldi.
Diğer yandan 1 Kasım haftasında; Yabancı yatırımcılar 110 milyon dolarlık hisse senedi, 621 milyon dolarlık tahvil bono aldılar. Son bir aylık tahvil bono alımları 1 milyar dolara yaklaştı. Hisse senetlerinde ise son dört haftalık satıştan sonra ilk defa alım yapmış oldular. Yüksek faiz nedeniyle tahvil bonoya olan ilgileri sürüyor. Aylardır aynı görünüm söz konusu.
Borsada geçen hafta başlayan tepki çıkışıyla bu tablo hisse senetleri lehine değişir mi bunu önümüzdeki haftalarda test edeceğiz. Borsa İstanbul’da geçmiş yazılarımızda sıkça vurguladığımız üzere, hisse senetleri arasında primsiz ve iskontolu çokça şirket var. Eksik olan talep. ABD ve Avrupa borsalarında uzun süredir rekorlar deneyerek devam eden çıkışa BIST100 Endeksi iç gündem nedeniyle kayıtsız kalmıştı.
BORSADA 9 BİN 300 ÖNEMLİ
Borsada tepki çıkışı güç kazanmaya başladı. Hacim artışı çıkışı destekliyor. İlk dirençler 9.195-9.300 seviyelerinde. 9.300 trend direnci daha önemli. Çıkışın devamı için bu seviyenin üzerinde kalınması gerekecek. Bu durumda 9.600 ve 10.000 verilecek sonraki direnç seviyeleri. Geri çekilmelerde izlenecek destek noktaları ise 9.000-8.950 ve 8.800 olarak görülüyor. Endekste direnç seviyelerinde satış denemeleri görülse de tepki yükselişi gücünü koruyabilir.
Alıntıdır