Ana Sayfa Borsa Stellantis ve Leapmotor Polonya’daki İkinci Elektrikli Araç Üretimini İptal Etti

Stellantis ve Leapmotor Polonya’daki İkinci Elektrikli Araç Üretimini İptal Etti

Otomotiv devi Stellantis ve Çinli elektrikli araç (EV) üreticisi ortağı Leapmotor, Stellantis’in Polonya’daki tesisinde ikinci bir EV modelinin üretimi için başlangıçtaki planlarından vazgeçme kararı aldı. Bunun yerine, B10 elektrikli crossover’ın üretimi için Almanya’nın Eisenach kentindeki bir Stellantis fabrikası ve Slovakya’nın Trnava kentindeki bir başka fabrika dahil olmak üzere alternatif lokasyonları değerlendiriyorlar. Bu strateji değişikliği, Çin hükümetinin otomobil üreticilerine, Çin yapımı EV’lere ek gümrük vergileri uygulanmasını savunan Avrupa ülkelerine önemli yatırımları askıya almaları yönünde verdiği tavsiyenin ardından geldi.

10.07.2023 tarihinde, Çin Ticaret Bakanlığı Çinli otomobil üreticilerine, gümrük vergisi teklifini destekleyen AB ülkelerindeki yatırım planlarını askıya almaları tavsiyesinde bulundu. Bu talimat, Leapmotor ve Stellantis’in 14.07.2023 tarihinde Paris Motor Show’da yaklaşan B10 EV’lerini sergilemelerine rağmen verildi ki bu, işbirliklerinde önemli bir adım olarak görülüyordu.

Polonya, ithal edilen Çin yapımı EV’lere %45’e varan oranlarda gümrük vergisi uygulanması yönündeki AB kararını destekleyen on AB üye ülkesinden biri. Buna karşılık, Almanya ve Slovakya dahil beş AB üyesi bu gümrük vergilerine karşı çıkarken, diğer 12 ülke oylamada çekimser kaldı. Bu gümrük vergileri 30.07.2023 tarihinde yürürlüğe girdi.

Stellantis’e ait Tychy fabrikası Polonya’da, Çin’den ithal edilen bileşenleri kullanarak T03 kompakt EV’yi monte etmekteydi. T03’ün montajının da gözden geçirilip geçirilmediği veya yeni planın fabrikanın istihdamını etkileyip etkilemeyeceği şu anda belirsiz. Konuya aşina bir kaynağa göre, EV’nin Almanya’da üretilmesi, Polonya’ya kıyasla daha yüksek enerji ve işçilik maliyetlerine yol açabilir.

Leapmotor, B10’un Çin dışındaki pazarlar için tasarlanan B serisi EV’lerin ilki olduğunu ve Eylül ayında satışlarına başladığı Avrupa’yı da kapsadığını belirtti. Stellantis CEO’su Carlos Tavares daha önce Leapmotor ile ortaklığı ve B10’u, Çin dışındaki tüketicilere “yüksek teknolojili, uygun fiyatlı” EV’ler sunma fırsatı olarak tanımlamıştı.

Stellantis ortak girişimde %51 hisseye sahipken, Leapmotor geri kalan %49’a sahip. Alman ve Slovak hükümetleri ile Opel, üretim yerlerinin potansiyel değişikliği konusunda henüz yorum yapmadı. Çin düzenlemelerine göre, şirketlerin yurt dışı doğrudan yatırımları için Pekin’den onay almaları gerekiyor. Ne Çin Devlet Konseyi Enformasyon Ofisi ne de Ticaret Bakanlığı yorum taleplerine yanıt verdi ve Polonya sanayi bakanlığı da henüz bir yanıt vermedi.

Reuters bu makaleye katkıda bulundu.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.